Summa sidvisningar

fredag, februari 24, 2012

Emily Kame Kngwarreye

Från 1994 "Earth´s Creation," 275 x 160 cm. Den gick för närmare sex och en halv miljon svenska kronor på en auktion i Sydney år 2007. Rekord för en kvinnlig och aboriginsk konstnär i Australien


Denna fantastiska konstnär, Emily Kame Kngwarreye eller också Emily Kam Ngwarray levde under åren 1910-1996.
En aborginsk kvinna,från Utopia community runt 25 mil nordöst om Alice Springs i Northern Territory, som blev den kanske viktigaste och mest framgångsrika nutida representanten för den australiska ursprungsbefolkningens konst.
Det mest unika i denna kvinnas liv var att hon inte på allvar startade upp som konstnär förrän hon fyllt nästan åttio år. På de få år som hon hade kvar, blev hennes produktion, om man så vanvördigt kan beskriva målandet, dess då intensivare.
Hon började med batik, en vanlig teknik bland de aboriginska konstnärerna, men klev snabbt över till måleriet som uttrycksmedel.
En viktig näringskälla för ursprungsbefolkningen är yambusken, letandet efter yam är speciellt betonat i hennes bilder, men hon menade också att hennes bilder innehöll allt, allt som rör det dagliga livet i öknen.
Hennes målningar ställdes ut i de viktigare australiska städerna samt världen över, främst USA och Japan.
Hennes målning Earth´s Creation såldes på en auktion i Sydney år 2007 för runt sex och halv million svenska kronor, ett rekord för en aboriginskt konstverk.


Inga kommentarer: