Summa sidvisningar

torsdag, maj 01, 2014

Effektiv tuffing. Boeing C-17 Globemaster III



Den har dryga tjugo år på nacken, Boeings stora militärtransportör. C-17 Globemaster III.
Flög första gången 1991, den har genomgått ett antal ansiktslyftningar sedan dess.
Har ändå en lång historia bakåt då McDonnell Douglas byggde bl a C-124 Globemaster II och innan dess C-74:an för att 1991 när USA:s behov av transportflygplan var stort bli C-17.

Högvingad tuffing med fyra Pratt & Whitney motorer. Lastar 77 500 kg. Tar 154 soldater, ex på bilden ovan är fallskärmssoldater. Räckvidd 5300 km.
Det är inte bara i militära uppdrag som C-17 är i tjänst, utan minst lika mycket på humanitära uppdrag och vid naturkatastrofer. C-17 har den fina egenskapen att den kan operera på mindre och opreparerade flygfält, vilket ofta blir en nödvändighet ex vid en naturkatastrof där infrastrukturen kan vara allvarligt skadad. Kan nämna två fall, orkanen Katrina i New Orleans, där C-17 flög in personal, maskiner och proviant i rena skytteltrafiken. I höstas drabbades Filippinerna av en svår orkan med en mindre tsunami som följd, Tacloban en stad som de flesta av oss känner till, jämnades praktiskt taget med marken, här gjorde C-17 en stor tjänst, jämte amerikanska helikoptrar från flottenheter som förflyttades till området.

Besättningen ombord är inte så stor, två piloter bakom ett digitalt styrsystem och en person som har ansvar för lasten, oavsett om det är stridsvagnar, soldater, nödproviant eller teknisk utrustning.
Idag är det bara det amerikanska, brittiska och australiska flygvapnet som har C-17, man hoppas på order från det kanadensiska, nederländska och tyska flygvapnet också.

1 kommentar:

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)