Summa sidvisningar

lördag, maj 03, 2014

Europas energiförsörjning, en fossil mardröm.


Idag har Kjell Aleklett på Fb visat siffror som i princip redogör för i vilken prekär situation Europa befinner sig när det gäller förnyelsebar energi. Bristen på den.
Det är bara att klicka på grafiken ovan så kan ni konstatera att vi sitter i en fossil rävsax, som vi inte lär slippa ur under flertalet årtioenden.
Olja, gas och kol står för en så skyhög andel av Europas energiförsörjningsbehov, se grön, röd och svart kurva, att blå som står för vattenkraft och gul för förnyelsebar energi knappeligen kan ersätta de nedsmutsande alternativen är väl ganska uppenbart. Den oranga kurvan avser kärnkraften som, alltså förmodligen till mångas häpnad, står för en mindre andel än väntat.
På torsdag anordnar the Economist ett seminarium på Grand hotel i Stockholm med rubriken "European Energy Horizons 2014".
Kjell Aleklett är inbjuden och deltar i en paneldebatt kl 13.30 under rubriken "Future sources of energy" där han kommer att behandla fracking och OM förnybar energi kan ge Europa energisäkerhet.
Kjell kommenterar på Facebook "Önsketänkandet är att trenden för den gula linjen skall ersätta fossil energi och kärnkraft. Hur enkelt blir det?"
Kommer att bli väldigt intressant att få ta del av vad denna energidebatt kan leda fram till.

Idag presenteras en opinionsundersökning om kärnkraften hos svenska väljare, antalet negativa har ökat och om de är representativa och får genomslag i valresultatet, kan det innebära att vi beslutar stänga ett eller flera kärnkraftverk under nästa mandatperiod.
Dvs om V och MP får inflytande på en annars ganska kärnkraftsrealistisk Stefan Löfwen.

Tänk, tänk om det som Kjell visar på i ovanstående grafik, kunde få komma svenska väljare till del innan valet, så kanske vi framöver slipper ökade fossila utsläpp i Sverige.
Det räcker med de som Merkels Tyskland idag spyr ut.
_________________________________________________________________________________

Inga kommentarer: