Summa sidvisningar

tisdag, februari 04, 2014

Carl Bildt i Iran. Varför skulle han inte resa dit?

Även en utrikesminister kan vara som vem som helst. Carl Bildt i dagens mediavärld, tar en mobiltelefonbild i samband med presskonferensen tidigare idag, hans iranske kollega Mohammed Javad Zarif tittar på, lagom road ser det ut som.

Debattens vågor hade kunnat gå högre, Carl Bildt är redan i Iran och tänker stanna sina fyra dagar där. Han är där i egenskap av utrikesminister för ett europeiskt land, för att försöka fullfölja de förhandlingar som löst upp en del knutar, som lättat något mot handelssanktionerna mot Iran.
Likaså är den iranska kärnenergi/kärnvapen-rustningen ett hett ämne.
En del, främst exiliranier, ville inte att han skulle åka. Svenska media, inklusive debattörer på vänsterkanten, från S och vänsterut, tycks ändå ligga ganska lågt, väl införstådda med att diplomati räcker många gånger längre än konfrontation.
Nu är Bildt inte den förste utrikesminister som bjudits in efter islossningen. Polens och Nederländernas hann före.
Igår anlände en handelsdelegation på 140 personer från Frankrike, med alla de stora franska företagen representerade, läs mer i Tehran Times.
Varför tror ni att dom är där? För att känna de nya ljumma vindarna förstås, för att teckna nya handelsavtal när första bästa tillfälle ges.

Om det nu är så att kontakterna mellan Iran och omvärlden kan bli mer öppna och vänskapligt sinnade, varför då tacka nej till en inbjudan?
Om det nu är så att Irans kärnvapenprogram kan "bantas" ner och bli mindre hotfullt och mer civilt inriktat, varför då tacka nej till en inbjudan?
Om det nu är så att handelssanktionerna gradvis kan lättas och de ekonomiska problemen i Iran bli mindre vad gäller inflation, handelsunderskott mm mm, varför då tacka nej till en inbjudan?
Om det nu är så att internationella kontakter kan leda till ett mindre repressivt samhälle, varför då tacka nej till en inbjudan.
Om det nu är så att Irans nye president Rouhani får mullor och de högsta religiösa råden med sig i sina strävanden att lätta på sin egen isolation, varför då tacka nej till en inbjudan?

Jag personligen kan inte förstå, att någon vettig människa kan tycka att diplomati är sämre än att bibehålla det spända läge som rått i åratal.
Jag kan personligen inte heller förstå att diplomati inte är bättre än att låta ex Israel få tillfälle att slå till mot de iranska kärnanläggningarna i preventivt syfte.

Kanske är det Carl Bildt som person, högt respekterad i internationella kretsar, som här hemma lockar fram Jante-tänkandet, avunden, missunsamheten och misstänksamheten.
Carl Bildt är en utmärkt utrikesminister, mer meriterad än någon annan, möjligen Jan Eliasson undantagen, så fortsätt du ditt arbete med att förbättra relationerna mellan Iran och resten av världen.
Lycka till.



Inga kommentarer: