Summa sidvisningar

tisdag, februari 18, 2014

Att inte borra utanför Alaska.

Här ligger oljejätten Shells borrfartyg, det grundstötta "Kalluk" utanför Alaskas Kodiak Island och gnager mot bottnen. Ombord hade hon 541,000 liter diesel! Den slet sig från sin förankringspråm "Aiviq"vid årsskiftet 2012-13, under förflyttning längs kusten. Tänk på vad som kunde ha hänt.

Royal Dutch Shell PLC har det inte lätt i Alaska. Här har man försökt att borra efter olja längs Alaskas norra kust, under protester främst från de boende längs kusten, men även från de miljömedvetna världen över.
Riskerna att borra i Arktis är stora, men det som ligger djupt under ytan, nya oljefyndigheter lämnar inget oljebolag någon ro.
Shell hävdar att "Alaska fortfarande är ett område med hög potential för en lång tid framöver och att bolaget känner sig motiverade att få börja borra i framtiden".
År 2013 blev det nej och nu i januari har Shell tvingats trycka på paus-knappen igen, detta trots att man under förra året deklarerade att man var redo och hade all utrustning och personal på plats.
Vad är det nu som hänt 2014?
Jo, en amerikansk apellationsdomstol beslöt den 22 januari att osäkerheten är för stor för att ge tillstånd till Shell att börja borra.
Shell har alltså åter fått skjuta ett helt år på att få påbörja borrningarna.
"Vi har arbetat i nära kontakt med det amerikanska inrikesdepartementet och även andra regeringsmyndigheter, men utan resultat."
"Just nu känner vi oss frustrerade av beslutet om förlängt borrstopp, de hinder vi ser framför oss gör det omöjligt att motivera de kostnader det innebär att ha utrustning och personal på plats, för att kunna borra på ett säkert sätt."

"Detta ger oss bara möjligheten att nu helt se över våra möjligheter i Alaska" säger Shell.

Här kan man se ett resultat av en mycket aktiv och välmotiverad internationell opinions enträgna arbete med att upplysa världen om vad det skulle innebära att djupborra efter olja i områden som är så känsliga som ishavsområdena är.

Detta pekar också på en annan sak.
På Peak Oil!
För varför skulle man "kosta på sig" och riskera att borra djupt under tjock, delvis rörlig havsis, om det inte vore så att världens tillgång på råolja inte längre är vad den var?
Förr borrades det ett hål i marken och upp kom oljan (grovt generaliserat av mig), men detta för att få perspektiv.
Ställ det mot ex Deepwater Horizon-katastrofen i Mexikanska gulfen för några år sedan. Varför borrade man så djupt under vatten? För att det inte finns mer av ny lätt-tillgänglig olja.

Alaska är det första exemplet som kanske gör att verkligheten går upp för oss människor.
Nämligen, att vi hanterar och förbrukar här - en ÄNDLIG resurs.






Inga kommentarer: