Summa sidvisningar

måndag, januari 28, 2013

26 000 sköldpaddor anländer samma dygn!




Jo det är faktiskt sant, världens i särklass största sköldpaddsäggläggning sker ungefär samtidigt på Raine Island i utkanten av den allra nordligaste delen av Stora Barriärrevet i Australien.
Under ett dygn!
Då kravlar och hasar 26 000 tunga och otympliga gröna sköldpaddor eller soppsköldpaddor i land på denna korallö med idealiska sandstränder runt om. Detta sker framåt skymningen.
Här uppe heter de Green turtles.
Ön är ömsint skyddad, inga människor finns här, bara sköldpaddor och sjöfåglar i mängder, innanför sandstränderna finns vegetation som binder sand och "skyddar ön" vid de tropiska cykloner som brukar hamra in mot Queenslands kust.
För det är allra längst upp på Cape York Peninsula i den allra mest nordöstliga delen av Queensland, i utkanten av revet som denna fristad för sköldpaddor och fåglar ligger.
Mödosamt gräver sköldpaddorna sina gropar med skovlar till framben, för att innan själva äggläggningen med bakbenen "skruva upp" sanden för att bilda ett ännu djupare, men smalare hål, i vilket de sedan lägger sina ägg. Äggen är mjuka och slås därför inte sönder i fallet mot redan lagda ägg.
Naturen är fiffig.
Det är trångt på stränderna, sanden behöver vara lite fuktig och alla har inte turen att hitta just fuktig sand vid den första provgrävningen, då gäller det att baxa och tränga sig fram till nästa plätt och börja om på nytt.
Den i vattnet så graciöst simmande sköldpaddan är sannerligen näst intill hjälplös på land, tung som sten och saktfärdig.
Efter äggläggningen är det dags att återvända till havet, är det ebb blir det krisigt, nu har revet blottats med vassa och taggiga partier där en del sköldpaddor fastnar i väntan på flod igen.
Är solen sedan stekande het, kan det gå riktigt illa, många stryker med.
Och gör de det inte på stranden, så kan det gå illa i vattnet, för hajen vet när det är äggläggningsdags och patrullerar vattnen när de tusentals soppsköldpaddorna återvänder till sitt rätta element igen.

De sjöfåglar som häckar på ön är bl a rödstjärtad tropikfågel, skräntärnor, fregattfåglar och rödfotade sulor. Detta gör Raine Island även till den fågelrikaste ön i hela Barriär revet.

Andra stora simmare som trivs här är vikvalen och knölvalen.

Detta är Barriärrevet då det är som bäst, fritt från störande människor.




Inga kommentarer: