Summa sidvisningar

tisdag, oktober 30, 2012

Joseph Pulitzer och Pulitzerpriset.



Vem är mannen bakom Pulitzerpriset kan man kanske undra?
Ett pris instiftat av tidningsmannen Joseph Pulitzer och administrerat av Columbia University.
Priset delas årligen ut och har så gjorts sedan 1917, åtta pris i journalistik och fem pris i litteratur. Det fina med Pulitzerpriset är att man kan få det flera gånger om man visat sig på styva linan vid upprepade tillfällen.
Men Joseph Pulitzer då? Jo han föddes i det dåtida kungadömet Ungern i april 1847, en vädur och av judisk börd.
17 år gammal år 1864 kom han till USA och etablerade sig tämligen snabbt som tidningsutgivare i St Louis, Missouri.
Men först levde han mer eller mindre som en fattig tiggare, sov utomhus i New York och klättrade så småningom ombord på en godsvagn och steg av i St Louis, där han sålde sin enda ägodel, en vit näsduk för 75 cent.
Därefter började han sin klassresa.
St Louis Post Dispatch blev hans första språngbräda i denna expansiva bransch, knappa 15 år efter sin ankomst till USA var han en ledande nationell tidningskung och förvärvade då New York-tidningen The World.
Med ord som "new journalism" kämpade han mot storkapitalet och korruptionen i såväl delstats- som federala förvaltningar.
Vid "sidan av" blev Pulitzer också en av frontfigurerna i det Demokratiska partiet och blev vald till kongressman för delstaten New York.
Tio år senare var han inblandad i en tuff fight med Randolph Hearsts New York Journal om läsarnas gunst.
Undersökande journalistik blandat med sensationsnyheter blev några av de metoder som användes för att locka de allt större skarorna av tidningsköpare.
Yellow journalism  kallades det nya.
Reklam, underhållning och nära, levande reportage ingick i vad som alltså fick namnet den Gula pressen.

Idag är Joseph Pulitzer mest känd för sitt instiftade Pulitzerpris, som jag nämnde här ovan är till för framstående journalistik, fotografi likväl som litteratur, historia, poesi, drama och musik.
Det finns alltså ett musikpris också, även det under Columbia School of Journalism´s vingar.

Vid en ålder av 64 år avled Joseph Pulitzer 1911 i Charleston, South Carolina.

2 kommentarer:

Dan Crona sa...

Jag gillar verkligen dina inlägg vilka oftast kommer från en annorlunda vinkel.

Angelika sa...

Jag kan inte tacka Dr EKPEN TEMPEL tillräckligt för att hjälpa mig återställa glädje och sinnesfrid i mitt äktenskap efter många frågor som nästan leder till skilsmässa, tack gud för att jag menade Dr EKPEN TEMPEL vid rätt tidpunkt. Idag kan jag säga till dig att Dr EKPEN TEMPLE är lösningen på det problemet i ditt äktenskap / förhållande, med Dr EKPEN TEMPLE kärleksförtryck kommer du säkert att le mer i din relation. Kontakta honom på (ekpentemple@gmail.com)