Summa sidvisningar

fredag, december 02, 2011

Kakaduan -en trevlig (?) varelse.


Kakaduan är en papegojfågel som man stöter på lite här och där, i fångenskap om de är utan för Australien och närområdena därnere.
Vid domkyrkan i Visby satt en på en pinne, intill husse som sålde något, inte var den kakaduan kedjan inte, utan satt där snällt och lydigt.
Den lyssnade på mitt gnällande jams när jag försökte få till stånd en dialog.
Annars som sagt, finns det drygt 20 arter, 11 av dem lever enbart i Australien, övriga finns i Indonesien, Nya Guinea och öar i Stilla Havet.
Tofsen som den reser upp ibland är väl det mest kännetecknande för kakaduan, den är vit eller gul.
Det finns hos vissa arter även de som har stora delar av näbben täckta med fjädrar.
Kakaduan är inte enbart vegetarian, utan kan om smaknerverna så kräver, med behag sätta i sig mjölmaskar och andra mindre insekter.
Så populära är dom inte i vetedistrikten i Australien, där de kommer i stora flockar och mer eller mindre plundrar fälten.
Om man nu har dem som husdjur får man räkna med att de kräver ständig uppmärksamhet, annars blir de aggressiva och kan skrika oupphörligt tills de får någon som bryr sig.
Möbler och heminredning i största allmänhet kan få skador när de går lös på den. Och näbben är stark nog att slita ut all fyllning i en soffa om det inte passar.
Så fundera innan du skaffar en kakadua, men får den sitta på din axel under hela din vakna tid, så är det bara att styra stegen mot zoo-affären.

Inga kommentarer: